21-12-06

Shiela Doom

Studeren in het spoor van de misdaad
Shiela Doom studeert forensisch onderzoek in Amsterdam

Zedelgem - Shiela Doom koos voor een ongewone studierichting. De 18-jarige Zedelgemse studeert forensisch onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam. ,,Forensisch onderzoek houdt zich bezig met het zoeken en onderzoeken van sporen na een misdaad'', zegt Shiela.

De Zedelgemse kreeg de smaak te pakken dankzij CSI, de populaire televisiereeks over een team forensische onderzoekers. ,,Maar ik wilde altijd al iets doen bij de politie, iets spannends of buitengewoons. Nou, met deze richting sla ik drie vliegen in één klap'', lacht Shiela.

,,Waarom in Nederland? Omdat de richting in België niet bestaat. Ik zou eerst biomedische laboratoriumtechnologie studeren in Gent. Maar geef toe, dat klinkt toch te saai? (lacht)

,,In Amsterdam heb ik het helemaal naar mijn zin. Wat is er leuker dan een school met een autodeur met twee kogelgaten in, glas op de grond, een kogelhuls, enkele schoenafdrukken op de grond en een lint dat het gebied afbakent?'',, zegt Shiela.

,,Een dader laat altijd sporen na. Wij zoeken en onderzoeken die sporen. Er worden hypotheses gemaakt. Daarna worden de sporen geanalyseerd en volgt een nieuwe interpretatie. Het komt erop aan verdachten aan te brengen of uit te sluiten. Het is zeer belangrijk om te zoeken, te analyseren en te denken. Scenariodenken is ook een belangrijk onderdeel van de job. Maar het allerbelangrijkste is het labowerk. Met bewijzen moet je heel voorzichtig omspringen. Je mag niets vernielen, over het hoofd zien of bevuilen.''

De opleiding bestaat ook in Nederland nog maar twee jaar. ,,Om aan de opleiding te beginnen, moet je eerst ingeloot worden. Van de 260 kandidaten werden er 60 ingeloot . De belangstelling was heel groot. De lessen begonnen eind augustus en het jaar is verdeeld in vier blokken van precies tien weken. Veel vakken worden in het Engels gedoceerd en dat maakt het er niet simpeler op. De belangrijkste vakken zijn de 'projectvakken'. Daarin krijgen we een casus voorgeschoteld. Aan de hand van een verhaal, bewijzen en de lessen moeten we de zaak oplossen. In het practicum onderzoeken we sporen: vingers, schoenen, bloed, haar, kogels, documenten. Het is bijzonder boeiend.''

 Danny Lingier21/12/2006

20:17 Gepost door www.debachi.tk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: shiela doom |  Facebook |

20-12-06

VELDEGEM

,,Veldegem heeft zoveel te bieden''
Comité Albert&Astrid doet dorp floreren

Veldegem - De Veldegemse dorpskom floreert als nooit tevoren. Er komen zelfs nog handelszaken bij. ,,Er waait een frisse wind. Passanten staan verstomd van wat Veldegem als inkoopdorp allemaal te bieden heeft'', zeggen Filip Maenhout en Jef Coudenys van het Albert&Astrid-comité.

Het Veldegemse centrum oogt mooi. Veertien maanden werd gewerkt aan de heraanleg van de Koning Albertstraat en de Koningin Astridstraat. In heel wat andere dorpen zou het wrevel opwekken bij de lokale neringdoeners. Niet zo in Veldegem. Met de slogan ,, Albert&Astrid krijgen een facelift '' speelden de handelaars op een positieve en creatieve manier in op de werken.

,,Veldegem was een bouwwerf maar we gaven er een positieve draai aan. Het Albert&Astrid-comité was geboren'', zegt Jef Coudenys. ,,Na de werken stonden we voor de keuze: de prachtige straat laten liggen of zeggen hoe schoon ze wel is. Zonder aarzelen en met heel veel plezier kozen we voor de tweede optie. Veldegem heeft alles en dat willen we ook graag aan iedereen duidelijk maken.''

In veertien maanden tijd werd Albert&Astrid een begrip in Veldegem. ,,Het zorgde voor een nieuwe dynamiek'', beseft Filip Maenhout. ,,Een kern van twaalf mensen komt maandelijks samen. Er zijn 35 zaken aangesloten. De leden doen zelf voorstellen en bespreken initiatieven. Een folder met alle handelszaken, een infobord op het marktplein, feestelijke vlaggen aan elke zaak,. Graag promoten we de verschillende beroepen. Alle activiteiten organiseren we zelf. Alles komt ook van Veldegemse handelaars.''

,,Sinds de heraanleg kwamen er drie handelszaken bij'', vult Jef Coudenys aan. ,,Het illustreert de dynamiek. Er is nog ruimte voor winkels. Er zijn bijvoorbeeld geen kledingzaken. Mensen die graag zelfstandig beginnen, ontvangen we in Veldegem met open armen. Het heeft met uitstraling te maken. In de Veldegemse winkels blijven de lichten tot half tien branden. De lichtreclame blijft aan tot half twaalf. Het is een lichtsignaal, een teken van leven.''

Mogelijheden genoeg

Het Albert&Astrid-comité was vragende partij voor een schepen van Middenstand en Lokale Economie en Handel. Vanaf 2007 vult Jurgen Dehaemers het schepenambt in. ,,Voor het gemeentebestuur is een belangrijke ondersteunende rol weggelegd. De gemeente kan zelf ook impulsen geven'', meent Jef Coudenys. ,,Ook bij praktische problemen is het handig. Is er bijvoorbeeld voldoende parkeerruimte? Zaak is om Veldegem zo leefbaar mogelijk te houden. Gelegen bij enkele autowegen willen we Veldegem als inkoop- en gastronomisch dorp ook daar kenbaar maken. Mogelijkheden genoeg.''

 Danny Lingier20/12/2006

09:19 Gepost door www.debachi.tk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veldegem |  Facebook |

19-12-06

Loppem kan nie mee, olé olé

,,Loppem kan nie mee, olé, olé''

BRUGGE - Dolle vreugde bij de Cerclefans, doffe ellende bij de blauw-zwarten. Er kwam zelfs geen repliek op het wat uitdagende Loppem kan nie mee, olé, olé.

Het was stil in het Club-kamp na de verloren derby tegen Cercle, zondagavond. Een schril contrast met de feestende supporters aan de overkant, die niet zonder leedvermaak het blauwzwarte legioen zagen afdruipen na de 1-0.

Een beetje eenzelfde scenario in de cafés op de Platse van Sint-Andries. Een paar honderd Cerclesupporters gingen uit de bol, even vergetend dat de competitie amper halfweg is en de weg naar het behoud nog wel eens erg lang zou kunnen zijn. Maar een derby winnen, na dertien jaar, dat maakt een seizoen goed.

In de cafés was er nauwelijks plaats. Dan maar buiten pinten tappen, bij een temperatuur die flirtte met het vriespunt. Dat zorgde mogelijks voor de nodige verkoeling, zodat de gemoederen niet oververhit raakten. En dat mede door de sportieve opstelling van de Clubfans, die ruiterlijk de hand in eigen boezem staken. Zelfs een vermeende penalty en een bal al dan niet over de lijn waren niet eens een gespreksonderwerp.

Twee Clubsupporters van 19 en 20 jaar staken zondagavond een vuilnis in brand. Ze gebruikten hiervoor een truitje van Cercle en filmden de brand met hun gsm. Een voorbijrijdende chauffeur merkte het en verwittigde de politie. (drb)

18:43 Gepost door www.debachi.tk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ole |  Facebook |

13-12-06

Milana Samsonova

Leerlingen van het Koninklijk Atheneum in de Sint-Clarastraat in Brugge zijn een petitieactie gestart voor hun medeleerlinge Milana Samsonova. Deze 18-jarige laatstejaars leerlinge van het Koninklijk Atheneum is afkomstig uit Kazachstan. Ze heeft afgelopen dinsdag 28 november 2006 haar uitwijzingsbevel moeten ondertekenen.

Laatste kans weg

Het uitwijzingsbevel betekent dat het meisje, dat hier sinds haar 10e jaar woont, nu weg moet. De laatste kans is weg en volgens de medestudenten en heel wat leerkrachten en directieleden van de school, is het onmenselijk om een jonge vrouw die hier al 8 jaar verblijft , een voorbeeldige leerling is, perfect Nederlands spreekt en perfect geïntegreerd is, zomaar het land uit te sturen en zo haar toekomst te verknoeien. Daarom houden ze een petitie. Deze morgen hebben tweehonderd leerlingen van de school ook actie gevoerd aan het stadhuis van Brugge.

In de petitie vragen ze Minister van Binnenlandse zaken “zijn menselijk hart te tonen en haar minstens haar diploma secundair onderwijs te laten behalen.”

19:50 Gepost door www.debachi.tk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milana samsonova |  Facebook |

LOPPEM: voetbalstadion

Actievoerders voetbalstadion overspoeld met steunmails

LOPPEM - De tegenstanders van het nieuwe Club Brugge stadion in Loppem hebben een eigen website opgestart. In een paar dagen tijd werden er al zo'n honderd mails naar de site verstuurd, zelfs vanuit Finland.

De site www.wittepion.be bevat naast foto's en grondplannen waar het stadion neergepoot wordt, ook een forum met reacties op de plannen van Club. Hier volgt een selectie van de mails.

Dit moeten we tegenhouden, dit project mag er niet komen. Samen sterk, forza Loppem. (Brugge)

Ik zou wel duizend witte vlagjes willen aanplakken, als we dat zouden kunnen tegenhouden. Neen, laat ons mooi groen dorp blijven zoals het is. (Loppem)

Zonde dat alles en iedereen moet wijken voor een geldkwestie. En meer is voetbal voor mij niet. Ook wij zullen veel geluidsoverlast krijgen van passerende wagens. Alsof 't nu nog niet druk genoeg is. En... zo'n landschapsverpesting. (Sint-Michiels)

Bouw het stadion-koopcenter in Zeebrugge op door De Nul aan te leggen eilanden. Kilometers open ruimte, een tunnel voor trein en terreinwagens, steekpenningen... (Brugge)

De laatste open ruimtes moeten open blijven. Een stad als Brugge moet leren ,,inbreiden'' in plaats van als een kanker uit te zwermen naar de nog gezonde randgebieden.

Twee stadions op 10 km2 is gewoon decadent. Het is al erg dat er mensen en natuur moeten ruimen voor een broodnodige weg of treinspoor laat staan voor een voetbalclub. En dit terwijl het Belgisch voetbal op niets trekt.

Niemand in Loppem wenst de bouw van zo'n stadion. Dit is een megalomaan project waarmee alleen een kleine groep mensen geld zal verdienen en waarvan veel meer mensen nadeel zullen ondervinden. In naam van heel mijn gezin verzet ik mij tegen dit project. (Loppem)

Doe niet gek! Eén van de laatste mooie originele stukjes groen van Loppem ruilen voor 40.000 roepende supporters? (Vehkataipale, Finland) (isn)

13/12/2006

11:23 Gepost door www.debachi.tk in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: loppem, voetbalstadion |  Facebook |

08-12-06

Inbraak in electrozaak Rosseel te Zedelgem

Drieste inbrekers slaan toe in electrozaak
Dieven stelen gsm's, camera's en gps-toestellen

Zedelgem - Inbrekers drongen in de nacht van woensdag op donderdag electrozaak Rosseel in de Snellegemstraat in Zedelgem binnen. Ze gingen aan de haal met digitale camera's, gps-toestellen en gsm's. ,,We zullen ons nog beter beveiligen'', stelt zaakvoerder Gilbert Rosseel, die de winkel al 46jaar openhoudt.

Gilbert Rosseel werd gistermorgen om 6.30 uur opgebeld door de bewoner van het appartement boven de electrozaak om te melden dat er was ingebroken. ,,De daders hebben wellicht met een koevoet de glazen toegangsdeur kapotgeslagen'', vertelt hij.

Ook in de winkel gingen de dieven driest te keer. Ze sloegen drie glazen deuren kapot om digitale camera's en gps-systemen uit de kasten te kunnen halen. Ook moesten twee afdekplaten in plexiglas eraan geloven om aan de gsm's te geraken.

,,Hoeveel de schade precies bedraagt, kunnen we nog niet zeggen. We zijn nog alles aan het berekenen'', vervolgt Gilbert Rosseel. In de electrozaak werd gisteren de hele dag lang glas geruimd.

Het is de eerste keer in de 46 jaar dat Gilbert Rosseel de winkel openhoudt, dat inbrekers het op zijn zaak gemunt hebben. ,,Aan onze kassa's werd niet geraakt. We laten de schuiven steeds openstaan. Zo kan iedereen zien dat er 's avonds geen geld in zit. Want als de kassa's zouden openbreken, dan heb je nog eens die schade ook.''

De uitbater is vast van plan nog betere beveiligingsmaatregelen te nemen. ,,Al denk ik toch dat ze overal binnen kunnen als ze dat willen, hoe goed je je ook beveiligt'', besluit hij.

 Ilse Snick08/12/2006

19:38 Gepost door www.debachi.tk in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: electrozaak rosseel |  Facebook |