21-12-06

Shiela Doom

Studeren in het spoor van de misdaad
Shiela Doom studeert forensisch onderzoek in Amsterdam

Zedelgem - Shiela Doom koos voor een ongewone studierichting. De 18-jarige Zedelgemse studeert forensisch onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam. ,,Forensisch onderzoek houdt zich bezig met het zoeken en onderzoeken van sporen na een misdaad'', zegt Shiela.

De Zedelgemse kreeg de smaak te pakken dankzij CSI, de populaire televisiereeks over een team forensische onderzoekers. ,,Maar ik wilde altijd al iets doen bij de politie, iets spannends of buitengewoons. Nou, met deze richting sla ik drie vliegen in één klap'', lacht Shiela.

,,Waarom in Nederland? Omdat de richting in België niet bestaat. Ik zou eerst biomedische laboratoriumtechnologie studeren in Gent. Maar geef toe, dat klinkt toch te saai? (lacht)

,,In Amsterdam heb ik het helemaal naar mijn zin. Wat is er leuker dan een school met een autodeur met twee kogelgaten in, glas op de grond, een kogelhuls, enkele schoenafdrukken op de grond en een lint dat het gebied afbakent?'',, zegt Shiela.

,,Een dader laat altijd sporen na. Wij zoeken en onderzoeken die sporen. Er worden hypotheses gemaakt. Daarna worden de sporen geanalyseerd en volgt een nieuwe interpretatie. Het komt erop aan verdachten aan te brengen of uit te sluiten. Het is zeer belangrijk om te zoeken, te analyseren en te denken. Scenariodenken is ook een belangrijk onderdeel van de job. Maar het allerbelangrijkste is het labowerk. Met bewijzen moet je heel voorzichtig omspringen. Je mag niets vernielen, over het hoofd zien of bevuilen.''

De opleiding bestaat ook in Nederland nog maar twee jaar. ,,Om aan de opleiding te beginnen, moet je eerst ingeloot worden. Van de 260 kandidaten werden er 60 ingeloot . De belangstelling was heel groot. De lessen begonnen eind augustus en het jaar is verdeeld in vier blokken van precies tien weken. Veel vakken worden in het Engels gedoceerd en dat maakt het er niet simpeler op. De belangrijkste vakken zijn de 'projectvakken'. Daarin krijgen we een casus voorgeschoteld. Aan de hand van een verhaal, bewijzen en de lessen moeten we de zaak oplossen. In het practicum onderzoeken we sporen: vingers, schoenen, bloed, haar, kogels, documenten. Het is bijzonder boeiend.''

 Danny Lingier21/12/2006

20:17 Gepost door www.debachi.tk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: shiela doom |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.